Ticaret

Ticari olarak kullanılan ruhsatsız yapılarınız da imar barışından faydalanmaktadır. Konut ve ticaret olarak kullanılan alanlar ayrı ayrı beyan edilecek ve bu beyana göre Yapı Kayıt Belgesi bedeli hesaplanacak. Hesaplanan toplam bedelin Konutlar %3’ü, ticaride %5’i olacak şekilde ödeme yapılarak Yapı Kayıt Belgesi alınabilecektir. Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik, doğalgaz bağlanabilecek ve işyeri açma ruhsatı alınabilecektir.

BİLİYOR MUSUNUZ?
Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında e-Devlet sistemi üzerinden veya kurum ve kuruluşlara yapılan müracaatta yalan ve yanlış beyanda bulunanlar hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun “Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” başlıklı 206 ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulur. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında yalan ve yanlış beyanda bulunulan husus Yapı Kayıt Belgesi bedelinin eksik olarak hesaplanması neticesini doğurmuş ise, eksik alınan bedel ilgilisinden alınır. Eksik alınan meblağın ilgilisince ödenmemesi halinde verilmiş olan Yapı Kayıt Belgesi iptal edilir ve daha önce yatırılmış olan bedel iade edilmez.

UZMAN EKİPLERDEN KESİNLİKLE YARDIM ALINIZ.

Konut

İmar Barışı 31 Aralık 2017’den önce yapılmış yapıları kapsar. Yapı kayıt belgesi; İmar Barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belgedir. Yapı kayıt belgesi, kalıcı imar hakkı açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda, yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.İmar Barışı’ndan önce alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları varsa iptal edilecektir.

Yapı kayıt belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlatılabilecektir. İmar Barışı kapsamında kat mülkiyetine geçişi; yapı kayıt belgesi aldıktan sonra isteyen malikler, tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme (yüzde 3) yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecektir.Başvuru yapıldığı takdirde yapı kayıt belgesi bedeli 31 Aralık 2018’e kadar yatırılması gerekmektedir. Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar imar barışından faydalanamayacaktır. Hazine’ye ait sosyal donatı için tahsisli arazilerdeki yapılar ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16’ncı maddesinde belirtilen istisnai alanlardaki yapılar faydalanamayacak.Hazine taşınmazı üzerindeki yapılar; hazine taşınmazının sosyal donatı için tahsisli olması hali hariç olmak üzere bu yapılar da imar barışından faydalanabilecektir.

BİLİYOR MUSUNUZ?

Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında e-Devlet sistemi üzerinden veya kurum ve kuruluşlara yapılan müracaatta yalan ve yanlış beyanda bulunanlar hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun “Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” başlıklı 206 ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulur. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında yalan ve yanlış beyanda bulunulan husus Yapı Kayıt Belgesi bedelinin eksik olarak hesaplanması neticesini doğurmuş ise, eksik alınan bedel ilgilisinden alınır. Eksik alınan meblağın ilgilisince ödenmemesi halinde verilmiş olan Yapı Kayıt Belgesi iptal edilir ve daha önce yatırılmış olan bedel iade edilmez.

UZMAN EKİPLERDEN KESİNLİKLE YARDIM ALINIZ.

Karma

Yapı Kayıt Belgesi bedeli; yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri ile binanın toplam yapı alanı dikkate alınarak hesaplanacak yapı yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, yapının konut veya ticaret olarak tek kullanımlı veya karma kullanımlı olup olmadığı da gözetilerek ve karma kullanımlı yapılarda konut ve ticari olarak kullanılan alanların arsa oranları ayrı ayrı dikkate alınarak konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş katsayısı ile çarpılması suretiyle belirlenir. 

BİLİYOR MUSUNUZ?

Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında e-Devlet sistemi üzerinden veya kurum ve kuruluşlara yapılan müracaatta yalan ve yanlış beyanda bulunanlar hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun “Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” başlıklı 206 ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulur. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında yalan ve yanlış beyanda bulunulan husus Yapı Kayıt Belgesi bedelinin eksik olarak hesaplanması neticesini doğurmuş ise, eksik alınan bedel ilgilisinden alınır. Eksik alınan meblağın ilgilisince ödenmemesi halinde verilmiş olan Yapı Kayıt Belgesi iptal edilir ve daha önce yatırılmış olan bedel iade edilmez.

UZMAN EKİPLERDEN KESİNLİKLE YARDIM ALINIZ.

Kat Mülkiyeti

İmar barışına başvurularak imar mevzuatına aykırı yapılara kat mülkiyeti tesis ettirmek mümkün oluyor. Bunun için öncelikle yapı kayıt belgesinin alınmış olması gerekiyor. 

Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra, mevzuata aykırı yapı yasal olarak kayıt altına alınıyor ve tapuya gerekli bilgi ve belgelerle müracaat edilmesi halinde kat mülkiyeti de tesis edilebiliyor. Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın kullanım maksadı değişiklikleri de dahil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesisi yapılabilmesi için;

a) Yapı Kayıt Belgesi,

b) Mevcut yapının veya yapıların dış cepheler ve iç taksimatı bağımsız bölüm, eklenti, ortak yerlerinin ölçüleri ve bağımsız bölümlerin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleriyle oranlı arsa payları, kat, daire, iş bürosu gibi nevi ile bunların birden başlayıp sırayla giden numarası ve bağımsız bölümlerin yapı inşaat alanı ve yapı maliklerini de gösteren ve mimar tarafından yapılan ve ana gayrimenkulün yapı maliki veya bütün paydaşlarının imzaları alınarak imzalanan ve elektronik ortamda Tapu Müdürlüğüne ibraz edilen proje,

c) İmar planlarında umumi hizmet alanlarına denk gelen alanların terk edildiğine ilişkin ilgili belediyesinden alınan belge,

ç) Bağımsız bölümlerin kullanılış tarzına, birden çok yapının varlığı halinde bu yapıların özelliğine göre hazırlanmış, kat mülkiyetini kuran yapı maliki veya malikleri tarafından imzalanmış yönetim plânı,

d) Yapı Kayıt Belgesi ile zemin ve mimari proje uyumunu gösteren özel harita mühendislik büroları veya Lisanslı Harita Kadastro Büroları (LİHKAB) tarafından düzenlenmiş olan zemin tespit tutanağı ile birlikte ilgili tapu müdürlüğüne müracaatta bulunulur ve daha evvel Yapı Kayıt Belgesi için ödenen meblağ kadar bir bedelin genel bütçenin (B) işaretli cetveline gelir kaydedilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığının merkez muhasebe birimi hesabına yatırılmasından sonra tapu müdürlüğünce belirtilen işlemler yapılır. Bu fıkranın (b) bendinde belirtilen projeyi hazırlayan mimar ile (d) bendinde belirtilen zemin tespit tutanağını hazırlayan mühendisler bu belgelerin içeriklerinin doğruluğundan yapı malikleri ile birlikte hukuken sorumludur.

Kat mülkiyetine geçilmiş olması 16/5/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Ek 1 inci maddesinin uygulanmasına engel teşkil etmez.

İnşaat halindeki yapılarda 31/12/2017 tarihi itibari ile bitmiş olan kısımlar için ilave inşaat alanı ihdas etmemek şartı ile Yapı Kayıt Belgesi verilir ve Yapı Kayıt Belgesi verilen kısımların eksik inşaat işleri tamamlanabilir.

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarda ruhsat alınmaksızın yapılabilecek basit onarım ve tadilatlar yapılabilir.

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarda işyeri açma ve çalışma ruhsatı yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın verilir.

İMAR BARIŞI

Şimdiye kadar iki yüze yakın imar barışı işlemini başarıyla tamamlayan, branşında uzman kadromuzla imar barışı işlemlerini en doğru şekilde yapıyoruz. İmar barışından yararlanmak istiyorsanız yapı kayıt belgesi başvurusu, kat irtifakı terki, kat mülkiyeti ve diğer aşamalarda bakanlığın belirlediği imar barışı yönetmeliğine uygun şekilde işlem yaptığınızdan emin olun.

İmar Barışı Neden Önemli?

İmar barışı sayesinde imara aykırı olan yapılarınızı kayıt altına alabilirsiniz. Aynı zamanda kat mülkiyeti kurup, bağımsız bölümlerin mevzuata uygun bir şekilde inşa edildiğine ve bu kapsamda ruhsatını alabildiğinize %100 emin olarak tapusuz durumun yarattığı riskten yapınızı kurtarabilirsiniz.

Peki imar barışı en doğru şekilde nasıl yapılır?

Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alabilmek için 31 Aralık 2017’den önce yapılan konut ya da iş yerleri için yapı kayıt belgelerinizi alabilirsiniz. Bu Yapı Kayıt Belgesinde aynen tapudaki gibi yapınızın kimliğine ait bilgiler bulunacaktır. Belgede binaya ait kaç daire olduğu, metrekaresi, yüzölçümü gibi ayrıntılar paylaşılacaktır. İmar affı sayesinde Yapı Kayıt Belgesindeki bu bilgilere göre yani binanın mevcut haline göre tapu alınabilmektedir. Tüm bu işlemlerin doğru yapılabilmesi için imar affı ile uğraşan bir mimarlık firmasına müracaat etmeniz gerekmektedir.

İmar barışı ile kat mülkiyeti nasıl kurulur?

İmar Barışı için Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra kadastroya başvurusu yapılır. Kadastro çıkışı tamamlandıktan sonra yapının mevcut hâlinin detaylı öçlüleri alınır ve anlaşması yapılan mimarlık firması tarafından mimari projesi baştan hazırlanır. İmar barışı için aldığınız yapı kayıt belgesi, yeni mimari proje ve istenilen diğer evraklarla birlikte kat mülkiyetine başvurulur. Bu işlemin sonunda yapının mevcut hâline göre kat mülkiyetli tapu alınmış olur.

Kaçak yapılar için ileride ne tür yaptırımlar olacak?

Yapı Kayıt Belgesi imar açısından açılan ceza davalarının düşmesini sağlayacak. Yıkım kararları ve idari para cezaları da iptal edilecek. Geçici olarak elektrik, su ve doğalgaz bağlanabilecek.

Peki imar barışından yararlanmayan kaçak yapılar hakkında ne tür yaptırımlar olacak? Bu konuda alınmış kesin bir karar olmasa da imar barışından yararlanmayan kaçak yapıların belediye ve bakanlığın alacağı yıkım veya onarım gibi kararlara karşı itiraz için hukuki bir garantisi olmayacak. Bu durumda yapının tamamı veya bir kısmı risk içerisinde olacaktır.

İmar Barışında Yapılan İşlemler;

  • Yapı ölçüsünün alınıp alanı ve kaçak durumunun kontrol edilmesi.
  • Aplikasyon ölçülerinin alınması.
  • Yapı kayıt belgesinin eldeki verilere göre doğru şekilde alınması.
  • Kadastro işlemlerinin yapılması.
  • Gerekliyse kat irtifakı terkinin yapılması.
  • Mimari çizimin hazırlanması.
  • Kat mülkiyetli tapunun çıkarılması.
  • Tüm bu işlemlerin doğru şekilde takip edilmesi.
HABERLER

İmar Barışı ile ilgili haberleri bu bölümden takip edebilirsiniz.

HIZLI BAŞVURU FORMU
close slider

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google